Biografie Anke Olthof

Fotograaf in Zwolle

 

In 2004 kocht Anke een oude fotocamera op een tweedehands markt. Dat was het moment dat de interesse in fotografie werd aangewakkerd. Omdat ze de techniek onder de knie wilde krijgen is ze in 2008 gestart met de Fotovakschool. De Basisopleiding werd nog gedaan in analoge fotografie en daar is ook haar liefde voor oude fotografietechnieken ontstaan. Na de vakopleiding is ze afgestudeerd met de specialisatie Mode en Portret. Anke vindt het heerlijk om de vertraging op te zoeken in de Donkere Kamer en het beeld daar te ontwikkelen. Op dit moment specialiseert zich in de Wetplate Colllodion techniek. Dit is een fotografisch procedé uit het begin van de fotografie rond 1850.

Door de interesse in muziek en festivals is Anke begonnen met het fotograferen van bands en reportages op evenementen. Dit heeft ze een aantal jaren gedaan voor 3voor12Overijssel van de VPRO. Naast dat ze fotograaf is geweest voor 3voor12Overijssel heeft ze ook een aantal jaren hoofdredactie gedaan. De fotografie kenmerkt zich ook als sociale fotografie. Steeds meer mensen raakten bekend met haar foto’s en zodoende werd ze vaak gevraagd om bruiloften en evenementen te fotograferen. Ze startte haar eigen onderneming en ze bleef fotograferen naast haar werk in Projectmanagement en Communicatie bij grote bedrijven.

Ze ontdekte dat reportagefotografie en het maken van passende portretten het dichts bij haar ligt. De uitdaging om het gevoel van de dag weer te geven met beeld. Ook maakt ze zelf haar album, om het beeldverhaal kracht bij te zetten.

De uitdaging zoekt Anke vaak in de expressie. Ze bekijkt de wereld vanuit verschillende perspectieven. Altijd heeft ze zich afgevraagd. Wie ben ik eigenlijk. Waarom ben ik hier. Wie zijn die andere mensen, wat doen zij hier. Wat is normaal. En welke perspectieven zijn er allemaal. Wat is de beleving van een moment, hoe ziet dat eruit. Hoe ziet de omgeving eruit. Hoe zien de mensen eruit. Wat gebeurt er als je inzoomt. Wat gebeurt er als je uitzoomt. En de belangrijkste vraag die Anke zichzelf continue stelt. Waarom voel ik me zo anders en wat heb ik hier te doen?

Nu heeft Anke de keus gemaakt om zich volledig op fotografie te storten. Ze heeft gemerkt dat een continue focus hierop van cruciaal belang is om de verdieping in haar eigen stijl te ontwikkelen. Ze investeert tijd om zich te blijven ontwikkelen als mens in combinatie met wat ze doet, zoals bijvoorbeeld het volgen van workshops en opleidingen. Ook heeft ze een drive om iets te betekenen voor een ander. Anke is maatschappelijk betrokken en wil graag met haar beelden bijdragen aan onderwerpen die het verdienen om in de aandacht te komen.

Ze richt zich nu op thema’s als ziek zijn, de dood en de mensen, zorg en aandacht daaromheen. Dit betekent dat ze ook graag samenwerkt met organisaties en instanties die gericht zijn op deze thema’s.

Ook vindt ze het belangrijk om taboes bespreekbaar te maken. Zoals bijvoorbeeld het praten over de dood. Ze merkt dat ze door het fotograferen van uitvaarten mensen een waardevolle herinnering kan meegeven. Hierin is Anke nu gespecialiseerd.

Anke heeft een ruimdenkende mind en een open blik naar de wereld. Ze houdt van de eigenaardigheden van mensen en dieren en probeert met haar beelden die kijk op de wereld weer te geven. In haar eigen projecten probeert ze onder andere verder te kijken dan wat wij met onze eigen ogen kunnen zien. Leven wij in de waarheid. Welk perspectief is de werkelijkheid? Wat zie je als je iets probeert weer te geven wat je eigenlijk niet kunt zien.

 

Fotografie Anke Olthof, uitvaartfotografie, portretfotografie, reportagefotografie, bedrijfsfotografie, portretfotograaf Zwolle, afscheidsfotografie Zwolle